"o sonne, königin der welt die unser dunkles leben erhellt in lichter majestät erhab’nes wunder einer hand, die jene himmel ausgespannt und sterne hingesät!"

(an die sonne - franz schubert)

frieda

Als publiek sta je de hele tijd recht.

op dag 4 plaatst een god licht in het hemelgewelf. op het einde van de 19de eeuw ontwerpen uitvinders de gloeilamp. niet veel later verklaart een filosoof de god van het natuurlijke licht dood. in 2021 ondernemen drie mannen een seculiere reconstructie van dag 4 en gaan met moderne technologieën op zoek naar het goddelijke licht.

decorontwerper jan palinckx, theatermaker patrick vervueren, beeldend kunstenaar brecht heytens en performancekunstenaar janes zeghers eren het licht. met een zelfontworpen bouwpakket van staal, artificieel licht en wat niet nog allemaal bouwen ze in uw bijzijn aldoor op-, om- en af, laten de ruimte transformeren en bieden het licht daarmee steeds wisselende invalshoeken om zich te manifesteren. in hun handelen ontstaat een choreografie tussen mens en mechaniek; een spel met lijnen, vlakken, kleur en perspectief; een sacrale ruimte waar licht als universele taal centraal staat.

het project situeert zich op het raakvlak tussen theater en beeldende kunst. binnen een afgebakende tijdsduur wordt een installatie op- en omgebouwd. het publiek kan er vrij tussen bewegen.

concept: brecht heytens, jan palinckx, patrick vervueren en janes zeghers
productie: frieda
coproductie: cas-co
met de steun van: EXPAND(ed), signify, stad gent en de vlaamse overheid.
speciale dank aan: biënnale van belgië, schouwburg kortrijk, vlaams architectuurinstituut, cc de ververij ronse, cinema plaza duffel, jozef eeckhout, liv laveyne, marc maillard, gert roeckx, mirthe demaerel, josine de roover, koen demeyere, jonas dewulf, ruud de keyser, tom goossens, michiel soete.