OVERHERE collectief

OVER//HERE is een fluffy, speculatief en hoopvol verhaal met als hoofdrol onze ‘versleten’ planeet: de Aarde. Een pluizige maquette van het einde van de wereld. Een abstracte, sciencefiction komedie over dat wat niet mee mag op de raket. Een dystopisch feestje met alles wat achterblijft.

Dit verhaal speelt zich af in een nabije toekomst en toont de verstoorde, toxische en schijnbaar onmogelijke verhouding tussen de mensheid en haar biotoop. 
Alle mensen willen wegvluchten van deze vervelende en kapotte planeet, waar het weer onvoorspelbaar is en onkruid ongevraagd groeit.
Daarom bouwen ze een gigantische, hypersonische raket, die iedereen meeneemt naar een nieuwe, ‘betere’ planeet.
Deze zachte, met wol gehaakte wereld is een kindvriendelijke metafoor, een motiverende trainingssite voor onze verbeelding en zogezegde immature naïviteit. We willen jongere generaties aanzetten om te reflecteren, actie te ondernemen tegen de teloorgang van thuis: De Aarde.

OVER//HERE is een taalloze, beeldende vertelling, met als ‘wollen’ draad het verhaal van een specifieke plek op aarde. Met behulp van visdraad, plakband en doodgewone objecten onderzoeken we samen met de toeschouwer naar de poëzie van het alledaagse, waarin onze menselijke onhandigheden en tekortkomingen als katalysator van de ecologische crisis worden neergezet. 

OVERHERE collectief bestaat uit de vier jonge theatermakers: Tristan Feyten, Runa Robbroeckx, Femke Van der Steen en Stan Martens. In 2022 wonnen ze met hun eerste voorstelling OVER/\HERE de Boze Wolf Prijs voor Aanstormend Talent binnen het figurentheater. Ze vertellen steeds het verhaal van een zeer specifieke plek. Deze plek is het hoofdpersonage en de mens is een passant, op gelijke voet met de objecten en de natuur om hen heen. Het decor en de objecten op de scène leven evenveel als de personages die voorbij komen. Met visdraad laten ze wolken zakken, bloemen groeien, rotsen zweven. In een tijd van nakende klimaatcatastrofes en doemdenken voelen ze de nood om hoopvolle verhalen te vertellen.

CONCEPT & SPEL: Tristan Feyten, Runa Robbroeckx, Stan Martens, Femke Van der Steen
COACHING: Bosse Provoost 
DRAMATURGIE: Peter Anthonissen 
SPELCOACH: Johan Knuts
ONTWERP MUZIEK: Jolan Decaestecker (Empty Apartments)
ONTWERP LICHT & TECHNIEK: Lars Uten
DECOR: Tristan Feyten, Runa Robbroeckx, Stan Martens Femke Van der Steen, Lars Uten
COPRODUCTIE: fABULEUS
IN SAMENWERKING MET: FroeFroe
MET DE STEUN VAN: 30CC, CC Het Gasthuis, deAuteurs, de Vlaamse overheid
MET DANK AAN: Brenda Corijn, Tuur Devens, Pleun van Engelen, Ellis Meeusen, Lena Meckler, Fleur Scharrenburg, Tom Herbots, Ann Schoeters, Dieuwke Raymaekers, Lore Verhoeven, Willem Herbots, Cas-co  
FOTO's: Tom Herbots