POORT 10

Point Nemo is een festivalvoorstelling voor jong (6+) en oud van 25 minuten die de kijker voor een korte tijd meeneemt in een geheel eigen wereld. Point Nemo is een selfmade animatiefilm die het verhaal vertelt van een eenzame visser die op een buitengewone reis vertrekt. Live muziek en bruitage brengen de film tot leven. Alles wat de kijker te zien krijgt, werd zelf gemaakt uit afval en recuperatiemateriaal: van het verhaal, over de tekeningen tot de decors en de stop-motion beelden. De personages spreken hun eigen universele taal, verstaanbaar voor iedereen. De makers nemen je zo mee op een wonderlijk avontuur. Voor iedereen tussen 6 en 106 jaar. 

POORT 10, het nieuwe Mechelse makersgezelschap, wil de kijker meenemen op een intieme en interdisciplinaire ervaring. Daarom zorgen de drie maker-spelers niet alleen voor live muziek bij de film, maar ook voor live geluidseffecten. Een vinger die door kiezelsteentjes gaat, klinkt als een man die over de kade stapt. Maar opgelet: niet elk geluid wordt gemaakt zoals je zou verwachten! Met een reeks aan intrigerende objecten (vorken gevezen op een houten plank, een autoband, een typmachine, en veel meer) neemt POORT 10 de kijker op sleeptouw. Klank en beeld versterken elkaar hierbij en specifieke keuzes in de bruitage beklemtonen het verhaal.

De diverse achtergronden van de 3 makers/spelers zorgen voor een creatieve zoektocht die hen op het snijpunt van animatiefilm, muziek en figurentheater brengt. Sociaal engagement staat centraal. Dit komt naar boven in de verhalen die ze vertellen, maar ook in de manier hoe ze die verhalen vertellen. Een film die volledig uit gerecycleerd afvalmateriaal wordt gemaakt? Het omzeilen van taal om makkelijk voor een divers publiek te kunnen spelen? Een multidisciplinaire pop-up voorstelling met geëngageerde verhalen? Dat is Point Nemo.  

credits:
Idee en vormgeving, live uitvoering, muziek en bruitage: Jan Lettany, Rik Lettany, Tom Schiepers (POORT 10)

Met steun van: Stad Mechelen, gemeente Sint-Gillis & CULTURECULTUUR.1060
Met dank aan: RADAR Mechelen, stad Mechelen, mest Mechelen, Brandwerk, Hans Lettany (titles.tv), Paul Lettany, Hans Gaston Op De Beeck, Gave Goossens

Beeldmateriaal: foto in hoge resolutie in bijlage (copyright foto op naam van hansgaston.be, copyright figuurtje op naam van Rik Lettany)